In de pers

Meer dan 100 nieuwe leerkrachten bij Adite

21 september 2023

Avond van nieuwkomer geeft aftrap voor aanvangsbegeleiding

Ondanks onheilspellende berichten over een leraarstekort kon Scholengroep Adite dit schooljaar meer dan 100 nieuwe leerkrachten aanstellen. Ze worden allemaal professioneel begeleid door aanvangsbegeleiding op school. De aftrap van de begeleiding gebeurt traditioneel op een gezamenlijke Avond van de nieuwkomer. Dit jaar al voor de tiende keer.  

Meer dan 100 nieuwe leerkrachten 

“Omdat onze scholen groeien en steeds meer leerlingen aantrekken, hebben we al verschillende schooljaren na elkaar ook heel wat nieuwe leerkrachten en andere medewerkers nodig in onze Scholengroep”, zegt algemeen directeur Gert Van Passel. “We zijn  bijzonder blij dat we er ook dit schooljaar – ondanks de schaarste op de arbeidsmarkt- in geslaagd zijn om meer dan 100 nieuwkomers te rekruteren. Dat bewijst dat leerkracht nog steeds een aantrekkelijk beroep is”.

 

Aanvangsbegeleiding voor iedere nieuwkomer

Instappers ontdekken echter niet alleen de charme van het beroep, maar ervaren ook gauw dat leerkracht zijn heel wat verschillende competenties en vaardigheden vereist. Om nieuwe leerkrachten hier optimaal op voor te bereiden, wordt in elke school een intensief traject van aanvangsbegeleiding voorzien.

“De eerste stap is de kennismaking met onze Scholengroep”, gaat Gert Van Passel verder. “Wat leerkrachten elke dag in de klas met de leerlingen doen”, zo vertelt hij, “is het topje van de ijsberg. Onder water zit er een hele ondersteunende structuur, onze Scholengroep. We willen nieuwe medewerkers hier zo snel mogelijk kennis mee laten maken. Bovendien hebben we overkoepelend met alle scholen een visie op wat uitstekend onderwijs is. Uiteraard willen we alle nieuwkomers meteen meenemen in deze visie.”  

 

Avond van de nieuwkomer

Het is binnen de Scholengroep intussen een traditie om de nieuwe medewerkers in de derde week van september uit te nodigen. “We zitten intussen aan onze tiende editie”, zegt Gert Van Passel. We geven een korte uitleg over de Scholengroep, maar daarna gaan de nieuwkomers concreet aan de slag met onze talentenbouwers. Op die manier ervaren ze op een concrete manier onze visie en de manier waarop we omgaan met de leerlingen.”

De avond wordt afgesloten met een quiz. “Ook deze quiz vertaalt onze visie”, gaat Gert Van Passel verder. “Door de opbouw van de quiz komt er dopamine vrij bij de deelnemers, hetgeen de concentratie bevordert. De quiz zorgt niet alleen voor de nodige hilariteit en spanning bij de nieuwkomers, maar is ook een voorbeeld hoe leerkrachten op een alternatieve wijze toetsen kunnen afnemen bij hun leerlingen”, rondt Gert Van Passel af.

De quiz leverde twee winnaars op. Zij “winnen” vrijstelling van een toezicht op de speelplaats, dat overgenomen wordt door de algemeen directeur.