Leerlingen lager onderwijs planten 3600 bomen

8 februari 2024

Vergroening van schoolomgeving

De leerlingen van vijf basisscholen van Scholengroep Adite hebben de afgelopen weken 3600 bomen geplant in de schoolomgeving. De plantactie wordt gecoördineerd en gefinancierd door Bûûmplanters. Naast gratis plantmateriaal en materiële ondersteuning kregen de leerlingen ook deskundige uitleg over natuur en milieu.

Vergroening schoolomgeving met didactische waarde 

“We zijn met onze basisscholen op zoek gegaan naar mogelijkheden om onze schoolomgevingen en speelplaatsen verder te vergroenen”, zegt Gert Van Passel, algemeen directeur van Scholengroep Adite. “De samenwerking met Bûûmplanters bood ons de mogelijkheid om de leerlingen te betrekken. De kinderen hebben zelf alle bomen geplant. Daarnaast kregen ze van de begeleiders uitleg over de bomen en hun invloed op de natuur.”
“We leerden dat de bomen allemaal inlands zijn”, vult een leerling aan. “Dat bespaart niet alleen kosten en uitstoot bij het transport, maar zorgt er ook voor dat de bomen perfecte broedplaatsen zullen worden voor onze eigen vogels. We kijken er nu al naar uit om binnenkort nieuwe nesten te kunnen ontdekken in onze zelf geplante bomen”, sluit hij af.

3600 bomen

Er werden 3600 bomen geplant door de leerlingen van vijf basisscholen: De Winge in Tielt-Winge, Zonnedorp en De Hoogvlieger in Aarschot, ’t Dorp in Rillaar en De Kleine Prins in Diest. De Bûûmplanters kochten het plantgoed aan en zorgden voor voldoende spades zodat alle kinderen mee konden werken. De financiering komt van giften van bedrijven die samenwerken met de Bûûmplanters.
“De eerste vier scholen hebben aangeplant in de winter”, zegt Gert Van Passel. “De voorbije week hebben de leerlingen van De Kleine Prins niet enkel bomen geplant hebben op hun eigen campus, maar ook op die van de secundaire school De Prins. De scholen liggen zo dicht bij elkaar dat we binnenkort, als alles in volle bloei staat een mooie groene verbinding krijgen tussen de verschillende campussen. De laatste aanplanting gebeurt in Site-A, vlak voor de krokusvakantie”, rondt Gert Van Passel af.