Leerlingenaantallen: wisselende cijfers in het secundair en basisonderwijs

Elk jaar kijken we opnieuw uit naar 1 februari, de officiële teldag in het onderwijs. We werken elke dag samen met 1000-en leerlingen. Op de teldag tellen we alle kopjes en bekijken we de evoluties van de cijfers.

Secundair Onderwijs

Met 4127 leerlingen in onze secundaire scholen zetten we een uitstekend resultaat neer. Al heel wat jaren op rij groeit het leerlingenaantal in onze secundaire scholen. Op tien jaar tijd kunnen we ons onderwijs aanbieden aan bijna dubbel zoveel leerlingen. Onze drie secundaire scholen, Site-A in Aarschot, De Prins in Diest en Campus Russelberg in Tessenderlo hebben allemaal een gestage toename van het aantal leerlingen gezien. Deze groei is een mooie beloning voor de kwaliteit en aantrekkingskracht van onze scholen. Ik wil dan ook mijn oprechte felicitaties uitspreken aan alle medewerkers voor hun inzet en toewijding.

Basisonderwijs

Met 2487 leerlingen zien we in het basisonderwijs na vele jaren van groei een lichte daling in het leerlingencijfer. Deze terugval kan grotendeels worden toegeschreven aan de afnemende nataliteit. Andere tijdelijke factoren spelen ook een rol in de huidige cijfers- denk bijvoorbeeld aan BS De Letterberg waar twee klassen in het zesde leerjaar afzwaaiden, terwijl er vandaag slechts één eerste leerjaar bijgekomen is.
De vooruitzichten voor ons basisonderwijs blijven echter gunstig. Dat kunnen we zien in het aantal instappertjes, dat mooi stabiel blijft ondanks de dalende geboortecijfers. Ook hiervoor mijn welgemeende waardering voor alle medewerkers.

Netoverschrijdende scholengemeenschap

Omdat we netoverschrijdende scholengemeenschappen vormen met de stedelijke scholen voor buitengewoon onderwijs in Aarschot, geven we ook de cijfers voor BuBao Elzenhof en BuSO De Brug mee. Ook deze scholen zetten een mooi resultaat neer.

Waarom is 1 februari belangrijk?

1 februari is de officiële teldag voor het Departement Onderwijs en is belangrijk voor de organisatie van het volgende schooljaar. Het leerlingenaantal van 1 februari is immers de basis voor het aantal uren en punten dat de scholen volgend schooljaar toegekend krijgen. Dat betekent dat het leerlingenaantal bepaalt hoeveel leerkrachten en ondersteunende personeelsleden volgend schooljaar kunnen aangesteld worden in de scholen. Ook de werkingsmiddelen hangen af van het aantal leerlingen in de school.